24 octubre, 2017

Actualitat

GIRONÈS / Un robot subaquàtic de la UdG guanya una competició europea que simula un desastre nuclear

Un equip integrat per investigadors de l’institut de recerca en Visió per Computador i Robòtica la Universitat de Girona (UdG), l’empresa Telerob d’Ostfildern (Alemanya) i l’institut de recerca ISEP/INESC TEC Aerial Robotics de Porto (Portugal) ha guanyat el Grand Challenge de la competició European Robotics League Emergency 2017 (ERL Emergency).

La UdG ha fet la seva aportació en els aspectes marins mentre que els col·legues alemanys i portuguesos s’han ocupat de les vessants terrestres i aèries, respectivament.

De les tres proves en què podia participar, l’equip s’ha proclamat vencedor en totes elles: un ‘sub-challenge’ que involucrava robots terrestres i marítims, un ‘sub-challenge’ que implicava robots aeris i marítims, i el ‘grand challenge’ que incloïa tots tres dominis. A més, ha rebut la distinció a la millor cooperació autònoma entre robots.

L’ERL Emergency ha tingut lloc per primer cop a la població italiana de Piombino. La competició està finançada per la Comissió Europea i té els seus origen en l’euRathlon, la primera prova de robòtica internacional, inspirada en l’actuació de rescat realitzada després del desastre de Fukushima, en què robots terrestres, aeris i marins cooperen en un escenari realista per desenvolupar i testejar la tecnologia per a fer front a situacions catastròfiques (terratrèmols, explosions, accidents…).

L’equip de la UdG ha competit amb el robot SPARUS II AUV, desenvolupat al Centre d’Investigació en Robòtica Submarina (CIRS), al Parc Científic i Tecnològic de la UdG. Els investigadors han preparat el robot perquè fos capaç de superar les diferents proves del simulacre: navegació autònoma per arribar a la zona del desastre nuclear, mapeig de l’entorn afectat, localització de diferents objectes de potencial interès (estructures, conductes, fuites, vàlvules i víctimes), comunicació de la presència d’un treballador atrapat al robot aeri i manipulació sincronitzada de vàlvules amb el robot terrestre per aturar la fuita.

Els integrants de l’equip són els estudiants de doctorat, Èric Pairet i Khadidja Himri; els estudiants de màster, Albert Clèrigues, Roger Pi i Lluís Ribés; el professor i supervisor, Marc Carreras; l’enginyer i supervisor, Carles Candela; i l’investigador i supervisor, Narcís Palomeras.

 

segueix llegint l’original en: udg

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la seva experiència i els nostres serveis, analitzant la navegació al nostre lloc web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.     ACCEPTAR