24 octubre, 2017

Actualitat

Microxips catalans per a la missió de Mart

El grup d’investigació de Micro i Nanotecnologies (MNT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha participat en el disseny, la fabricació i el calibratge del sensor de vent Meda que viatjarà a Mart a la missió de la Nasa Mars2020.

Aquest instrument servirà per mesurar la direcció i la velocitat del vent, la humitat relativa, la pressió o les propietats de la pols en suspensió del planeta vermell, han explicat aquest dijous els directors d’aquest projecte, Manel Domínguez i Vicente Jiménez.

Es tracta de la tercera vegada que tecnologia fabricada a la UPC viatjarà a Mart, i en aquesta ocasió són 60 microxips de silici del nucli del sensor –que ja s’han entregat al Jet Propulsion Laboratory de la Nasa, a Pasadena– i que anirà embarcat en un vehicle explorador de la missió.

L’objectiu principal de la missió de la Nansa –que preveu sortirà el juliol de 2020– és analitzar signes d’habitabilitat, caracteritzar la geologia i la dinàmica atmosfèrica, recollir mostres per ser analitzades a la Terra en pròximes missions i preparar una futura exploració humana de Mart, i en la qual el sensor Meda permetrà obtenir “mesures locals per entendre la dinàmica atmosfèrica” del planeta vermell, ha explicat Domínguez.

“Atmosfera tènue”

Ha relatat que el problema a Mart és que l’atmosfera és “molt tènue”, de 6 mil·libars quan a la Terra és 1.000, i per això és necessari per als científics disposar de mesures locals de vent, humitat i pols que permetin entendre la dinàmica atmosfèrica dels planetes.

El nou sensor, amb els microxips fabricats a la UPC, és una evolució dels creats anteriorment per a l’instrument Rems del robot explorador Curiosity i per a l’estació meteorològica Twins de la missió Insight, que es van llançar el 2011 i el 2018, respec

Fuente de la imagen: www.elperiodico.cat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la seva experiència i els nostres serveis, analitzant la navegació al nostre lloc web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.     ACCEPTAR